eli elämää käsityökaaoksessa

sunnuntaina, helmikuuta 13, 2005

Fleecen ylistys

Fleeceen olen ihastunut poikani myötä. Oikeastaan olen luonnonmateriaalien puolestapuhuja, mitä lähempänä 100 prosenttia luonnonkuitua, sen parempi. Fleecestä kuitenkin löytyy niin paljon loistavia ominaisuuksia etten välitä vaikka se onkin täyttä keinokuitua. Pehmeää ja lämmintä, joustavaa, ei rispaannu, ei kutita, suht halpaakin vielä. Mikäs sen parempaa?

Pojalle ahkeroitujen pehmovaateiden saattelemana uskaltauduin viime syksynä tekemään itselleni hupparin oranssista polarfleecestä jonka sivuihin ompelin "vauhtiraidat" sammalenvihreästä resorista. Se osoittautui kerrassaan mainioksi: pitää minut lämpimänä töröttäessäni pojan kanssa puistossa ja kotonakin etsin ensimmäisenä sitä jos vilu iskee. Sen jälkeen on vaatevarastoni saanutkin fleecetäydennystä. Mustat lökäpöksyt kotihousuiksi, punainen fleecehuppari (joka on ylivoimainen lempparini) sun muuta. Leikkasin pahimman fleeceinnostuksen aikoihin tähtihupparin kaavoilla (ilman taskuja ja huppua tosin) uuden paidan mustasta fleecestä. Ompeleminen vain jäi silloin joulun alla mutta tänään sain senkin valmiiksi. Vähän kyllä mietityttää etukappaleeseen ompelemani pallokuva, ratkoisinko sen pois... Ei oikein miellytä silmää. Ratkominen on vaan sen verran puuduttavaa hommaa että ehkä jätän laiskana naisena sen pallon palloilemaan paikoilleen.

Kullanarvoiseksi, fleecen lisäksi, on osoittautunut kaksoisneula. Sillä on todella nopea surauttaa trikoo- ja muiden joustavasta materiaalista tehtyjen vaatteitten hiha- ja helmapäärmeet. Sellaisesta neulasta en ollut koskaan kuullutkaan ennen kuin viime syksynä eksyin pieneen töölöläiseen ompelutarvikeliikkeeseen. En voi ohittaa sellaista putiikkia jos ei aivan tulenpalava hoppu ole. Niistä löytyy useimmiten sellaisia aarteita ettei tosikaan! Sitä paitsi, palvelu on aivan toista luokkaa kuin jättisuurissa kangastavarataloissa. Myyjän kanssa ruvettiinkin juttusille ja jossain vaiheessa hän veti tiskin alta esiin laatikon josta kaiveli tämän kaksoisneulan. "Tää on hyvä juttu, varsinkin sulle kun ompelet paljon trikoovaatteita pojalles", kehui hän. "Siistiä tulee, parempaa ku saumurilla tai jousto-ompeleilla". Totta puhui nainen. Loisto-ostos kerrassaan. Nyt saa siistit päärmeet eikä tarvitse harmitella suora-ompelella ommeltujen helmojen lankojen katkeilemista.