eli elämää käsityökaaoksessa

keskiviikkona, helmikuuta 23, 2005

Valmista tavaraa ja pientä ylellisyyttä

Se on nyt sitten saatettu loppuun se Jussi-paita. Jonkin sortin "Neuleiden perusteet I"-kurssi on kai menossa: Kalastajaneuletta, Jussia, vähän palmikkoa välillä ja totta kai tumppua ja sukkaa. Sellaista perinteikästä menoa tutuilla langoilla. Omalla kohdallani voin yhtyä täysin Tilkkusiskon tunnustuksiin . Minusta ei löydy kokeilijaa ollenkaan. Kyllähän niitä uskomattoman ihmeellisiä lankoja tulee kuolattua ja hypisteltyä kaupoissa mutta sinne ne useimmiten jäävät. Suurin saavutukseni vähääkään erikoisempien lankojen parissa taitaa olla muutamat joululahjasukat Nalle Colorista. Onhan se nyt edes moniväristä jos tuttua tavaraa muuten onkin...



Harmaata ja tummanpunaista Novita Nallea
puikot 2,5 sekä 3



Nyt on alkanut tuntua kummaa kutinaa lakarintamalla. Eilen yllätin itseni Hakaniemen hallista Vihreän Vyyhdin myymälästä jonne jalkani minut ihan vahingossa kuljettivat. Hallikäynnin tarkoitushan oli alunperin ostaa vain kalaa ruuaksi mutta loppujen lopuksi unohdin ostaa koko kalan. (ja sitten meillä syötiin munakasta ja eilispäivän jämiä mutta ei siitä enempää...) Vihreässä Vyyhdissä on käynnissä talvilankojen poistomyynti joten pakko oli tarttua tilaisuuteen. Onneksi rahaa ei ollut mukana paljon, sen verran kuitenkin että sain kaksi kerää Almedahlin Silkegarnia (joista tulee Ompulle kevätpipa) sekä yhden keräsen On Linen Funia. Elämäni ensimmäistä kertaa ostin monisävyistä nyppylähöttölankaa jossa villaakaan ei ole kuin yksi neljäsosa mutta sama tuo. Onpahan otettu askel kohti erikoisempien lankojen maailmaa. Jotain siitäkin langasta syntyy...kai. Kymmenen vuoden kuluttua löydän kerän edelleen koskemattomana lankakaapin pohjalta. Heh. ;) Silkegarnista olen haltioissani: Ihanan karheaa, täyttä silkkiä. Ja kun kerran ylellisyystuotteita aloin ostaa niin kassiin pujahti myös nelosen ruusupuiset suorat puikot. Oi onnea! Tuonne Vihreään Vyyhtiin aion vielä palata: Riemukkaan väriset, käsinkehrätyt villalankavyyhdit suorastaan huusivat perääni kun en niitä mukaani ottanut.






Villalankaa kyllä löytyy kotoakin. Neljästä kerästä hahtuvalankaa pitäisi keksiä jotain. Vaippahousuja olen neulonut pilvin pimein, jotain uutta voisi kokeilla vaihteeksi. Huovutuskokeilun tein, neuloin valtavan kokoisen tumpun ja pistin pyörimään 60 asteeseen pesukoneeseen. Ei oikein huopunut eikä toinenkaan konepyöritys tuottanut aivan toivottua lopputulosta mutta ihan ok silti. Paksu ja tiivis tuli vaikka silmukat osin näkyvätkin. Tosin valtavan kokoisesta tumpusta tuli pienempi mutta edelleen aivan liian iso lapasena käytettäväksi. No, laskin siitä kutistumisprosentin ja neuloin uudet tumput, valtava lapanen päätyi patakintaaksi ja mainiosti suorittaakin tehtäväänsä. Patakinnas on ollut jo kauan aikaa käytössä mutta eilen tein sille loppusilauksen: Leikkasin huovuttamastani villalevystä (taas yksi epäonnistuneita kokeilujani mitä en ole kuitenkaan voinut heittää menemään) sydämen ja ripustuslenksun ja ompelin ne paikoilleen. Nätti tuli, näitähän voisi tehdä joululahjoiksi tutuille.



Ylisuuri tumppu-mainio patalappu
kasin sukkapuikoilla hahtuvasta



Kun kutistuminen on laskettu on lopputuloskin parempi
hahtuvaa ja 8-puikkoja nämäkin

Neulevimma ei vaan laannu. Eilen sain puikoille Tango-Wool-pörröpipon josta ei ole hajuakaan mikä tulee lopputulokseksi. Omppu ei pahemmin anna mallailla päähänsä joten lopullisen sopivuuden näkee vastaa kun hattu on valmis ja sen saa sidottua kiinni pojan leuan alle. ;) Muuten, jos joku tietää valmiin ohjeen suunnilleen 90-senttisiin villahousuihin 7 Veljeksestä, vinkatkaa! Mulla pitäis olla jossain mutta kun ei löydy. Ei millään jaksisi alkaa väkertää omaa ohjetta...

7 Comments:

Blogger KirsiÄr said...

Hyvä idea tuo patakinnas. Minultakin löytyy yksi pari epäonnistuneita lapashuovutuskokeiluja, voisin kokeilla tuota ideaa. Mutta mitä tehdä huopuneella mutta ei riittävästi kutistuneella korvaläpällisellä pipolla? Pannumyssyksi?

Tervetuloa bloggailemaan! Sulla on kivoja kierrätyshenkisiä ideoita.

2/24/2005 3:51 ip.

 
Blogger Elli said...

Tee ihmeessä patakintaita niistä isoiksi jääneistä lapasista! Olen nyt miettinyt pääni puhki tuota pipo-probleemaasi (jäi vaivaamaan ;) ) enkä kyllä keksi mitään. Tällanen villi idea tuli mieleen: Jossain lehdessä näin joskus huovutetun amppelin, siitä vaan korvaläppiin narua ja kattoon roikkumaan, kukka huopapesään keikkumaan. :D Ja pannumyssyhän siitä tietenkin on helppo vääntää jos muuta ei tule mieleen. :)

2/25/2005 3:22 ip.

 
Blogger Siniset Silmukat said...

Tosi mainio idea tuo patakinnas, ja eikun lahjoiksi vaikkapa tupaantuliaisiin!
Neulomasi Jussi-paita saa minut melkein vihreäksi kateudesta :), hieno!

2/25/2005 4:08 ip.

 
Blogger Anna said...

Ihana tuo patakinnas! Huopasydän tekee siitä todella suloisen. Taidan itsekin kokeilla jotain tuollaista, sillä patakintaita ei tällä keittiöihmisellä ole koskaan liikaa. :)

2/26/2005 1:05 ip.

 
Blogger Martsuli said...

Tosi hieno pusero!

2/26/2005 10:09 ip.

 
Blogger Elli said...

Kiitos sanoistanne! :) Mulla lähti jo mielikuvitus laukkaamaan noitten patakintaitten kanssa, voisi neuloa ja huovuttaa kunnon keittiösetin: patalappuja, -kintaita, pannunalusia ja pannumyssyjä... ;D Sit kun on aikaa.

2/27/2005 12:02 ip.

 
Blogger MysteryKnitter said...

Hieno idea tuo patakinnasidea! Well done!

12/17/2005 3:20 ip.

 

Lähetä kommentti

<< Home